Frici – discus hernia

Frici – discus hernia

Frici, a 4,5 éves Beagle gazdái 2014.02.04-én arra lettek figyelmesek, hogy kutyájuk este hirtelen nem tud lábra állni. Azonnal állatorvosukhoz vitték, aki sürgősséggel specialistához irányította őket. Ekkor két hátsó végtagjára már lebénult, hátágyéki átmenete fájdalmas volt, hátsó láb reflexei megtartottak voltak, de mélyfájdalom érzete kérdéses volt. A CT vizsgálatot megerősítette a porckorongsérv gyanúját, így Fricit azonnal megműtötték.

“A kutyát hirtelen kialakult hátsótestfél bénulással vitték állatorvoshoz, aki ellátta gyógyszerekkel és klinikánkra utalta. A bénulást követő 12-24-óra után vizsgáltam én, akkor nem volt lábra állítható, a hátágyéki átmenet nyomásérzékeny volt, a hátsó láb reflexei megtartottak. A legaggasztóbb jel az ún. mély fájdalomérzet hiánya-bizonytalan megléte volt. Ez a vizsgálat térképezi fel a gerincvelő pillanatnyi állapotát, ennek hiánya súlyos állapotra utal.

A fizikális vizsgálatot követően a röntgenes kollégák gerincfestéssel kimutatták, hogy a 11-12-es hátcsigolyák közötti porckorong mozdult el a helyéről, és baloldalról nyomja a gerincvelőt.
Ezek alapján műtétileg feltártuk a gerinccsatorna ezen szakaszát (Th11-12 baloldali hemilaminectomia) és eltávolítottuk az előesett porckorongrészt.
A gerincműtétek elengedhetetlen része a megfelelő utókezelés, a kórházi tartás során gondos fájdalomcsillapítást végzünk, a húgyhólyagot rendszeresen ürítjük és már itt megkezdjük a fizioterápiát.

A továbbiakban otthon kell ezeket folytatni, ami ebben az esetben szerencsére sikeres volt!”

Köszönet az állatorvosi leírásért Dr. Diószegi Zoltánnak! (Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja, SZIE-ÁOTK Sebészeti Tanszék)

Fizioterápia

Frici fizioterápiás kezelését február 11-én kezdtem el.

Első alkalommal Frici állapotfelmérését végeztem el. Hátsó lábait egyáltalán nem használta, fókázva közlekedett. Proprioceptív reflexe teljesen kiesett, vizelet ürítése nem volt szabályozott, mélyfájdalom érzete továbbra is kérdéses volt.

A terápia első fázisa termoterápiából, a mellső végtagok lazító masszázsából, hegmasszázsból állt. A hátsó végtagok kezelése ingermasszázsból, passzív kimozgatásból, reflex gyakorlatokból, állításból-rugóztatásból álltak. Frici jól reagált a kezelésekre, minden újabb terápiás alkalomra egy kis javulást tapasztaltam nála.

Először a kérdéses mélyfájdalom érzet vált biztossá, ingerkezelésekre egyre jobban reagált, farkát kezdte akaratlagosan mozgatni. Majd a bal lábával már elkezdte felnyomni magát, jobb lába ekkor még gyengébb volt, nem látszódott akaratlagos mozgás. Fricit rehabilitációs hám segítségével elkezdtük sétáltatni, amiben szépen használta lábát. Ezután a felületes fájdalomérzet kezdett visszatérni, elsőként a jobb lábon. Ezzel egy időben ezt a lábát is elkezdte használni. Innentől Fricinek nagyon nehéz volt megálljt parancsolni, a kezdeti 2-3 lépésből alig 2 hét alatt kicsit bizonytalan járás lett.

A terápiában is már az aktív tornáé volt a főszerep egy felfújható matrac segítségével, amit Frici nagyon élvezett. Kezdetben csak állt a matracon, fejmozgással változtattam a testsúly áthelyezésén, testtartási reflexeit használtam ki erősítéséhez. Frici nagyon szereti a hasát, így könnyen tudtam motiválni a matracon való mozgásra is.

Frici ma már önállóan jár, vizeletét székletét szabályozza. Terápiájának sikerességét gazdájának kitartó munkája is segítette, aki naponta többször végezte a házi feladatokat. Frici terápiája még nem ért véget, célunk a tökéletes, fájdalommentes, koordinált mozgás.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=zKHcSLgSV0I&feature=youtu.be

Bencze-Kovács Ágnes kutya-fizioterapeuta